mind of MINE

a Travel eXploring mE ,,,,,……

Read and reviewing 50 Shades Trilogy (challenge myself part 1)

Leave a comment

Song of the Day : James Morrison – I Wont Let You Go

So here is the part 1 of  “challenging myself part 1”, reading and reviewing 50 Shades of Grey, a novel written by E.L. James.. Ha!! buku kontroversial yang tercatat  mengalahkan penjualan The Hunger Games pada awal tahun ini di amazon.com serta  penjualan edisi paperback-nya juga mengalahkan edisi paperback Harry Potter di amazonUK, yepp you hear me,  ironically Christian Grey beats Harry Potter, my all time favorite saga *bitter* termasuk ke dalam kategori ero-romance dimana “ero” merujuk kepada kata Erotic, so now you got the idea ;)  benang merahnya adalah gaya hidup yang dianut tokoh utama lelakinya, Christian yaitu BDSM (Bondage & Discipline, Domination & Submission, Sadism & Masacochism), ehmm apa itu?? well silakan googling sendiri yah heu..

50shades

tiga cover trilogi 50 shades

At first, i hesitated to do this, but every entertainments sites i know like Eonline, popsugar or justjared always talked about it,  so i look up the sinopsys in wiki and i’m like, “Uhh … This sounds like … porn.”  but you know me, I always  tempted to know everything the hype was all about *sigh*,  and its background as books came from a fan-fiction of Twilight Saga, wrote by a housewife, E.L. James, made me curious how in the world did a fan-fic could become a phenomenon and making its way to be a bestseller book, and so my curiosity won.. i have my reasons why its so challenging for me to actually read it and tell the world about it.. various of normally and extremely sexually term mentioned explicitly here, making this book given such a provocative predicate that is mummy-porn by its reader,, and considering that i’m not married yet, its a topic i’m uncomfortable to read and talk about publicly, so no for me in a common circumstances.. but in order to challenge myself, to be an open-minded and not a judgemental person *yucks alesan*, after got the copy from a blogger friend, i braved myself to started to read it..

Awal kisah ini saat Anastasia Steele, mahasiswi tingkat akhir jurusan sastra di Washington State. Suatu hari sahabatnya Kate, seharusnya mewawancarai pengusaha muda sukses dan kaya raya bernama Christian Grey, tetapi tidak bisa karena sakit flu (Ok, kalau saya jadi Kate, sakit2 jg saya akan paksakan untuk mewawancarai sendiri CEO yang perlu waktu 9 bulan untuk mendapat ijin mewawancarainya *cough klise cough*).  Jadi Ana yang pergi menggantikannya. Dan setelahnya bisa ditebak, Ana meski menganggap Christian arogan, tapi tak mampu menghilangkan pesona pria itu dari pikirannya, begitu pun Christian interested to Ana’s pure and innocence personality,, dan dimulailah “romantic” stalking ala Mr. Grey.. Christian muncul di tempat kerja magang Ana buat beli kabel oh well dont ask me why T_T, mengirimi Ana buku klasik first edition ke apartemennya, etc etc.  Lalu main tarik ulur dimulai. Christian memperingatkan Ana agar menjauhinya karena dia pria berbahaya.  Ana tak mengindahkan peringatan itu.  Christian mulai membuka diri dan apa yang sebenarnya diinginkannya dari gadis itu. Christian menawari Ana sebuah kontrak. Persis kontrak kerja dengan berbagai pasal dan aturannya. Tapi ini bukan kontrak kerja biasa. Melainkan kontrak yang berkaitan dengan hubungan macam apa yang diinginkannya dari Ana. Dan hubungan disini adalah hubungan fisik semata (baca : seksual), tanpa melibatkan perasaan dan emosi apapun. Ana yang bingung antara keinginan dan rasa penasaran untuk lebih dekat dengan Christian, serta rasa takut dan logika yang tentu saja tidak menerima hubungan semacam itu, meski akhirnya dia terbawa juga ke dalam gaya hidup yang sangat ekstrim tsb. Lalu bagaimana akhirnya?  Mengapa Christian begitu tertarik pada Ana?? dan apa arti dari 50 shades?? well ternyata harus membaca bagian kedua dan ketiganya untuk tahu *long sigh*

My Thoughts :

I read and finished 50 Shades of Grey trilogy in 2 weeks only😀 not because i liked it, but mostly because i skipped it a lot, so many parts that i rather skipped it than to read, that “intense” parts to be exact lol,, after reading it, my mind say its a trash&shallow, so dead-flat and dead-boring,, i know that I don’t have a right to complain about too much sex in a book labeled erotica, but geez, enough already!

banyak sekali yang bikin saya garuk2 kepala dan rasanya mw nendang sesuatu waktu baca, diantaranya karena too many plotholes yang bikin pertanyaan2 seperti “kok bisa?”  selalu muncul, contohnya CEO perusahaan mega-industri  mana yang main2 ke toko peralatan elektronik buat beli kabel sendiri, ato saat di bar super-drunk Ana menelepon Christian and he track down her cellphone and come to the rescue, or when he stalking  her all-the-time, noted he’s a super-duper busy man for god sake,,  and its author really knew how to give a fan-services to her target readers (which is girls and women) gave them so many sweet and steamy scenes between the main characters (and jeez dirty too, literally, they make-out when she was menstruated *yucks*),, you know i’m a romantic hopeless myself but the romance parts too much overdone, even for me,, in a  romance novels, maybe been stalked by a hot-shot handsome CEO that crazy about us feel so romantic, but not in real-life, its creepy  : P

Sebagai sebuah buku bacaan, sebuah konflik tentu harus ada untuk membuat cerita semakin menarik untuk disimak, dan sebenarnya trilogi ini memiliki begitu banyak potensi konflik yg siap meledak yg berasal dari konflik batin Ana dalam menghadapi gaya hidup BDSM yang dianut Christian, trauma Christian thd child abusive yang dialaminya saat kanak2 ataupun waktu mereka putus untuk pertama kali di akhir buku pertama, atau waktu ada orang yg dendam dan ingin mencelakakan mereka atau waktu Christian sempet menghilang karena kecelakaan pesawat atau atau atau yang lainnya seems so promising, but the execution, bleh, konfliknya cuman bertahan plg panjang 2 halaman saja, hanya numpang lewat dan terselesaikan hanya dengan more make-out again and again,, its like a pattern after three books, Ana has a thought that Christian disagrees with, he gets mad at her, she gets mad at him, he gives her sexy eyes, she melts into his arms and they get it on and on and on.

tapi diatas semua itu, yg plg bikin saya ga bisa berkata-kata adalah karakterisasi para tokoh utamanya, alasan yang sama knp saya ga pernah bisa menikmati Twilight, yang menjadi cerita inspirasinya.. Christian Grey, ridiculously handsome, wealthy, sex-god, but in the same time, a seriously control-freak, stalker and dominant; dan disisi lain, Anastasia Steele, described as insecures, shy, smart, independent but yet always fall over Christian charm, mostly for his sexual charm, and she  cannot stop to think and debase herselves and asks why this amazing man could fallin in love to ordinary girl like her..oh i really cant stand it when my heroines cannot be firm for her own-self *cursed*

yeah well, i shouldn’t put any expectation on it in the first place and should reminding myself that its a fanfic based on a books i never got myself to enjoy it *rolling eyes*

thats the negative side, and now for the positive side, i have to admitted i did have my enjoyable parts to read, such as the smart-mouth-dialogue or the email exchange parts and not to mention the catchy first book cover,,  between 50shades and its aspiring story, i feel 50 more enjoyable than Twilight (and that’s if you forced me to choose between those two XD) i think story about a girl chasing over a hot fucked-up CEO is much more fun and make sense to read more than a girl willing to die and be a vampire so that she can be together forever with her extraordinary-handsome vampire, yeah except the ehmm intense-parts😀

and Hollywood thinking of turning it into a movie….I can’t…. NC-17 or R-rated ?? mywishful thinking is maybe they’re gonna releasing it into dvd and bluray edition directly, with no cinema release😄

Conclusion :

well, for me there’s two things why this book made it to become a bestseller,, first, its CLASSIC, admitted we (me, including) have a soft spot for a story about extra-ordinary-alpha-type-of-guy fallin in love and crazy for an ordinary girl, almost all girls love this-cinderella-thingy *grin* , second, its full of fan-services , the romance parts (not only the intense)  featured all-kind-of-treat (almost) all-girls fantasized about to happen in their love-life, at least thats the readers comments said ..

Finally its back to our own personal tastes, whether to read or not to,, for me, once is enough because i can safely say  that its just not my cup of tea,, it has none of  lesson of life for me to learn except if knew what is BDSM or hard-limits or soft-limits term is considered as a lesson-life,, and thats it for curiosity and challenge myself.. Thank you🙂

sebenernya saya ga niat buat panjang2 nulis review-nya, tapi ga tau kenapa jadi kebablasan gini hahaa dan untuk yang mau baca, you’ve been warned, ok , jadi kalo ga siap, lebih baik ga usah dimulai ketimbang ntar ngomel-ngomel mlulu ga brenti2 kek saya yang meski udah tau tapi tetep nekat aja gitu lanjutin baca 3 buku dengan alasan TANGGUNG AJA GITU hahahaa *biting my lips*  I should get a medal for just finishing this whole mess.

–edit–

truth to be told, in third book, i never got to finished it, i finally gave up but yet still curious how it’ll ends, so i look up on its wiki page, and i was glad i could walk away from Fifty. finally.

pics credit to owner via google

–The End–

Author: shintalovesearth

just a simple ordinary girl ,,,,,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s